Jak se starat o Alcantaru v autě?

Odpovědi na většinu dotazů získáme tím, že se zaměříme na základní otázku: Co přesně je Alcantara?

Alcantara představuje textilii, nikoli však typ kůže či semiše. Konkrétně se jedná o mikrovláknový polyesterový kompozit, který je vyráběn složitou patentovanou metodou, zahrnující laminování, vpichování a broušení. Přesný proces výroby zůstává utajený a je mimo dosah našeho oboru. Nicméně, důležité je si uvědomit, že Alcantara je textilie, která svým vzhledem i povrchem připomíná semiš a často slouží jako jeho odolnější a snadno udržovatelná alternativa.

 

jak pecovat o alkantaru v aute

 

Kde se s Alcantarou setkáváme? Můžete si být vědomi, že ve slově Alcantara je použito velké písmeno A. Proč? Protože Alcantara je obchodní značka tohoto materiálu a také název společnosti, která se proslavila jeho výrobou. Technologie výroby Alcantary má své kořeny v Japonsku, avšak samotná výroba probíhá v Itálii. Možná právě díky renomé italského koželužného průmyslu jsou výrobky společnosti Alcantara SpA často nesprávně považovány za semišové výrobky.

 

Podobné technologie se však v dnešní době využívají k výrobě mnoha látek různých výrobců, které jsou často označovány obecně jako alcantara. Odborníci však používají termín mikrosemiš nebo v angličtině microsuede. Látky podobné Alcantarě můžeme najít na mnoha výrobcích v různých cenových relacích – od originální Alcantary na luxusních autosedačkách až po mikrosemiš na nábytku z Ikea.

 

jak pecovat o alkantaru v interieru

 

Jak pečovat o Alcantaru? Jak Alcantaru ošetřit? Jak odstranit vlákna z Alcantary?

Pro čištění Alcantary je možné použít specializované prostředky, například:

 

Auto Finesse Total Interior Cleaner (500 ml) - Univerzální čistič pro vnitřní prostory vašeho vozidla, který účinně odstraňuje nečistoty, mastnotu a skvrny, a zanechává povrchy osvěžené. Udržujte svůj interiér čistý a svěží s tímto výkonným čističem od Auto Finesse.

Gyeon Q2M LeatherCleaner Strong je silný čistič kůže, který účinně odstraňuje nečistoty a mastnotu, čímž ponechává kůži krásně čistou a osvěženou. Jeho snadná aplikace a účinnost ho dělají ideální volbou pro péči o kůži vašeho auta. Udržujte interiér svého vozidla v dokonalém stavu s tímto výkonným čističem od Gyeon.

Fresso Interior Cleaner - Univerzální čistič pro různé povrchy. Bezpečně a účinně odstraní nečistoty z plastů, kůže, alcantary, vinylu a dalších materiálů. Zanechá povrchy čisté a svěží. Ideální i na kovy a dřevo.

 

Doporučujeme použít jemné detailing štětce  

 kvalitní mikrovláknovou utěrku The Collection Allround & Coating 300 GSM 40x40 cm 

 

Jak se zbavit žmolků na Alcantaře? 

Alcantara je příjemný a elegantní materiál, ale může se na něm snadno tvořit nevzhledné žmolky. Naštěstí existuje několik jednoduchých způsobů, jak se jich zbavit.

Metoda 1: Zmolkovač na oblečení

Náklady: Nízké

Čas: 10-15 minut

Náročnost: Snadná

Potřebné nástroje:

Zmolkovač na oblečení (manuální nebo elektrický)

 

Metoda 2: Holicí strojek

Náklady: Nízké

Čas: 10-15 minut

Náročnost: Střední

Potřebné nástroje:

Holicí strojek (bezpečnostní nebo jednorázový)

 

jak pecovat o alkantaru