Jak pečovat o mikrovláknové utěrky

Jak pečovat o mikrovláknové utěrky?

Mikrovláknové utěrky se staly nepostradatelným pomocníkem v domácnosti i v dílně. Díky svým vlastnostem skvěle absorbují nečistoty a leští povrchy bez zanechávání stop. Aby vám ale mikrovláknové utěrky sloužily co nejdéle a správně plnily svůj účel, je nutné o ně náležitě pečovat.

 

Základní pravidla:

  • Perte utěrky po každém použití. V mikrovlákně se snadno zachycují nečistoty a bakterie, které se při dalším použití mohou roznášet.
  • Použijte jemný prací program. Mikrovlákno je jemné a citlivé na vysoké teploty a agresivní prací prostředky. Vhodné je prát na 40 stupňů Celsia na program pro jemné prádlo nebo syntetiku.
  • Nepoužívejte aviváž ani bělidla. Aviváž zanáší mikrovlákno a snižuje jeho savost. Bělidla ho zase mohou poškodit.
  • Většinou není nutná sušička. Mikrovláknové utěrky uschnou poměrně rychle i samy. Pokud je ale chcete sušit v sušičce, zvolte program na nízkou teplotu.
  • Silně znečištěné utěrky nejprve properte ručně v kyblíku. Tak se zbavíte hrubých nečistot, které by mohly v pračce poškodit jiné prádlo.

jak pecovat o uterky

 

pece o mikrovlaknove uterky

 

rucne prani uterek

 

Speciální prací prostředky:

Pro praní mikrovláknových utěrek je vhodné používat speciální prací prostředky. Ty jsou šetrné k mikrovláknu a zároveň ho chrání před poškozením. Na trhu je dostupná široká škála těchto prostředků, například:

  • Auto Finesse Micro Wash: Koncentrovaný prací přípravek pro praní mikrovláknových utěrek. Udržuje je čistá a měkká. Stačí málo produktu, efektivní i při ručním nebo strojovém praní do 40°C.
  • Gyeon Q2M TowelWash 500 ml: Profesionální prací prostředek pro mikrovlákna a aplikátory. Čistota bez kompromisů: Bez změkčovadel, bez vůní, bez barevných přísad. Ideální pro měkkou vodu. Dokonale odstraňuje zbytky leštící pasty a zanechává mikrovlákna čistá a svěží.
  • CarPro MFX (500 ml): Péče o mikrovláknové utěrky, ručníky, rukavice a aplikátory je pro detailery klíčová. S CarPro MFX odstraníte zbytky nečistot, vosků i lešticích past, obnovíte jejich schopnosti a prodloužíte životnost. Ideální pro pračku i ruční praní.

 

praci prasek na uterky_1

 

Tipy:

  • Mikrovláknové utěrky skladujte v suchu a čistotě. Vlhké prostředí podporuje růst bakterií a plísní.
  • Nepoužívejte mikrovláknové utěrky na více povrchů. Mohlo by dojít k přenosu nečistot a bakterií.
  • Pravidelně kontrolujte stav mikrovláknových utěrek. Pokud jsou opotřebované, vyhoďte je a nahraďte je novými.

 

Dodržováním těchto základních pravidel péče o mikrovláknové utěrky zajistíte, že vám budou sloužit co nejdéle a správně plnit svůj účel.

 

Tip pro vás: Po vyschnutí utěrku jemně přečešte kartáčem, abyste rozčešeli vlákna.